Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Cresterea iepurilor: o afacere profitabila

de Clubagricultura.ro la 25 Aug. 2014

Tags: iepuri, cresterea iepurilor, carne de iepure, abator, furaje


De cativa ani inginerul zootehnist Marius Coblisan poate afirma ca afacerea ii merge foarte bine. Desi carnea de iepure nu are o piata foarte mare de desfacere, inginerul fiind printre putinii crescatori de iepuri in sistem traditional, rezista pe piata de mai multi ani.


Problema carnii de iepure nu este aceea ca nu ar fi de calitate, ci ca nu exista niciun abator pentru sacrificarea acestora. Ceea ce este curios se refera la existenta mare a consumatorilor, dovedita prin importul dublu fata de 2012, adica 92.000 tone de carne provenite din Italia, Ungaria si Spania.

Zootehnistul a marturisit ca in 2005 a demarat afacerea. In primul rand a avut nevoie de un teren pe care l-a cumparat cu o suprafata de 2,5 ha. Pe teren s-a decis sa cultive ceea ce hranea iepurii: lucerna, golomat, sparceta, culturi care s-au dovedit a fi extreme de rentabile deoarece reusea sa coseasca de 3-4 ori pe an timp de 5-6 ani. Dupa 4 ani, in 2009, s-a hotarat sa achizitioneze primii 20 de iepuri, ca inceput al afacerii.

Vrand sa obtina profit si sa nu cheltuiasca prea mult, s-a hotarat sa foloseasca usile vechi aruncate de oameni si alte cateva materiale, tot asa gasite, pentru a confectiona custile. Acum spune ca, dupa ce a reusit sa-si cumpere din Italia o cusca speciala pentru a-si tine iepurii, tot cea facuta de el este mai buna deoarece rozatoarele au mult mai mult spatiu.

Avantajul acestei afaceri este acela ca iepurii nu sunt pretentiosi la mancare; se hranesc cu furaje si resturi vegetale. De-a lungul timpului, prin diferite experimente de imperechere a reusit sa creeze metisi de carne, incrucisand iepurele comun cu rase de la nivelul greu, folosind iepuri din rasa Neozeelandez, Chinchilla si Uriasul Belgian alb, rezultand un iepure care suporta foarte bine temperaturile specifice tarii si bolile.

Este multumit de afacere pentru ca de la iepuri foloseste atat carnea cat si organele interne, blana nereusind pana acum sa o valorifice.
Marturiseste ca una din cheile succesului a fost profitul reinvestit, refuzand sa faca credite la banci. Pe langa banii investiti personal acesta a mai beneficiat si de aprobarea a doua proiecte, obtinand astfel fonduri in valoare de 100.000 de euro.

Diferenta dintre sistemul industrial si cel natural este acela ca iepurii sunt sacrificati la 2,5 luni, nu la 6 luni. Femelele sunt sacrificate numai dupa doar 1 an pentru ca sunt folosite strict pentru reproducere, pe cand in sistemul natural femelele sunt tinute 3-4 ani. Acestea sunt motivele pentru care zootehnistul a ales sa creasca iepurii in sistem traditional si are succes pe piata.


Autor: Clubagricultura.ro



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Expertii nostri
Macovei Denisa
Gabriel Ionita Dragos Serban Agherghitei Toader Daniel Marinescu Valentin Teodor Anghel Viorel
Video club