Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Cultivarea anasonului in sistem ecologic

de Clubagricultura.ro la 11 Dec. 2013

Tags: anason, cultivare anason, ingrasaminte organice, sistem ecologic


Anasonul este o planta originara din regiunea mediteraneana. A fost introdus in Europa pentru prima data de catre romani in jurul anilor 1300. Aceasta planta se foloseste in terapii, are efect stimulativ asupra poftei de mancare, ceaiul de anason ajutand la calmarea colicilor si eliminarea viermilor intestinali.


Ca zone favorabile, anasonul prefera zona de sud a tarii in judetele Constanta, Dolj, Ialomita, Teleorman si Olt. Prefera climatul calduros, dar este foarte pretentios din punct de vedere al umiditatii si al solului, preferand soluri luto-nisipoase, bogate in humus cu apa freatica la mica adancime.

Cele mai bune premergatoare pentru anason sunt leguminoasele pentru boabe si cereale paioase. Anasonul nu trebuie cultivat dupa alte umbelifere precum coriandru sau in monoculturi deoarece exista riscul sa dezvolte boli si daunatori.

Pentru fertilizare se folosesc ingrasaminte organice precum gunoiul de grajd. Anasonul valorifica bine efectul remanent al gunoiuluiu de grajd asa ca acesta va fi aplicat la premergatoare.

Imediat dupa recoltarea plantelor premergatoare se face dezmiristitul dupa care se va ara la 22-25 cm si se va intretine pana in iarna. In primavara, patul germinativ se va pregati cu combinatorul.

Samanta folosita la semanat trebuie sa fie produsa in loturi semincere cultivate in sistem ecologic, sa fie certificata, puritatea trebuie sa fie de 90% si germinatia minim 70%. Pentru o rasarire mai rapida semintele pot fi preincoltite prin inmuierea semintelor in apa la temperatura de 16-18 grade C dupa care se tin in gramezi cate2-3 zile lopatandu-se periodic.

Semanatul se face in primavara, imediat ce terenul permite efectuarea lucrarii. Norma de semanat este de 11-12 kg/ha. Distanta intre randuri, in sistem ecologic trebuie sa fie de 45-50 cm pentru a permite efectuarea prasilelor, singura metoda de a combate buruienile. Densitatea optima este de 120-150 plante/mp.

Prima prasila se executa imediat ce se vad randurile. In general este nevoie de 3-4 prasile mecanice sau manuale, in funcite de gradul de imburuienare. Combaterea bolilor si a daunatorilor se face prin metode preventive ce tin de roatie si asolament.

Pentru o polenizare mai buna se pot amplasa cate 2-3stupi/ ha, acestia vor da un spor important deproductie.

Recoltarea poate fi facuta in doua moduri si anume: se poate recolta direct cu combina cand 50-60% din fructe au ajuns la maturitate si tulpinile s-au ingalbenit, sau mai intai se taie tulpinile si se lasa 3-4 zile dupa care sunt recoltate cu combina prevazuta cu ridicator de brazda. Productia la un ha poate fi de 600-800 kg fructe.

Conditiile STAS pentru receptionare sunt:

- 12% umiditate;
- Max 4% corpuri straine de natura organica si 1% corpuri straine de natura minerala;
- Max. 0.5% impuritati (resturi de codite sau planta);
- Max 1,5% fructe neconforme (sfaramate, seci, etc.).


Autor: Clubagricultura.ro



Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Expertii nostri
Gabriel Ionita
Agherghitei Toader Laurentiu Rinchita Constantin Vlad Valentin Teodor Dragos Serban Macovei Denisa
Video club