Clubagricultura.ro » Actualitate
» Daniel Constantin: ''Romania poate sa faca usor tranzitia de la agricultura clasica la cea ecologica''
Daniel Constantin: ''Romania poate sa faca usor tranzitia de la agricultura clasica la cea ecologica''
de Clubagricultura.ro la 02 Nov. 2015 |
Tags: agricultura ecologica, produse ecologice, culturi bio, daniel constantin, madr
Seful MADR este de parere ca solul din Romania este cel mai bun din Europa pentru culturile ecologice, in contextul in care tara noastra nu a folosit substante chimice intr-o proportie atat de mare precum alte state europene.
Agricultura ecologica reprezinta o prioritate pentru Ministerul Agriculturii, care considera ca solul din Romania este optimizat atat pentru culturile bio, cat si pentru zootehnia in regim ecologic, sustine ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
“Romania poate sa faca cel mai usor tranzitia de la agricultura clasica la cea ecologica, pentru ca noi nu am avut un grad de chimizare atat de ridicat, cum a avut de exemplu Olanda intr-o perioada. Daca vreti sa fac o consideratie personala, procesul de inverzire (greening) pe care l-a imbratisat Comisia Europeana a plecat exact de la aceste tari, care, intr-o anumita perioada, au fortat foarte mult cresterea productiei printr-un grad mare de chimizare. Romania, poate ar fi vrut, dar din pacate nu a avut resursele necesare sa investeasca atat de mult in chimizare. Astazi, avem solul cel mai pregatit si adaptat pentru culturile bio, cat si pentru zootehnie in regim ecologic, in contextul in care avem peste 4 milioane si ceva de hectare de pajisti permanente”, a declarat ministrul Agriculturii, in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert Italiana pentru Romania.
Aproximativ 2,1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata in regim ecologic, mai exact 290.000 de hectare, tara noastra inregistrand in ultimii cinci ani o crestere de 37% a suprafetelor cultivate bio.
„Piata pentru produsele ecologice s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp. Sunt fericit ca si pe piata romaneasca produsele bio au o cautare foarte mare, in paralel cu cresterea exponentiala din alte tari. Suprafetele cultivate in sistem ecologic, din 2010 si pana in prezent, au crescut cu 37%. Mai exact, 2,1% din suprafata agricola a Romaniei este cultivata in regim bio. Este vorba de 290.000 hectare. Ca procent, avem un spatiu foarte mare pentru a ne dezvolta”, a mai declarat ministrul Agriculturii.
In prezent, in Romania aproximativ 14 000 de operatori activeaza in zona agriculturii ecologice. In sectorul de bovine 34.000 de animale sunt crescute in regim ecologic. De asemenea, 121.000 de ovine si caprine si 58.000 de pasari. Totodata, in sectorul apicol, 81 000 de familii de albine produc miere in regim ecologic.
Autor: Clubagricultura.ro
Articole conexe:
- » Botanoiu (MADR): Nu trebuie sa uitam ca anul acesta culturile se vor recolta mai repede decat in anii anteriori
- » Oportunitate pentru fermieri: MADR va infiinta un fond de creditare
- » MADR modifica lista cheltuielilor eligibile prin Programul National Apicol
- » MADR: 10.000 de fermierii vor putea primi 15.000 de euro pentru pentru dezvoltarea fermelor
- » MADR: Din 2016 asociatiile sunt obligate sa se transforme in cooperative
Ultima ora:
- » 5 pasi esentiali sa pui la punct o casa batraneasca fara sa iti irosesti banii
- » 5 lucruri pe care orice gospodar prevazator trebuie sa le faca de pe acum pentru primavara
- » 4 reguli de care ar fi bine sa tii cont în cultivarea tomatelor
- » Propunere UE: dublarea ajutorului de minimis de la 15 000 de euro la 30 000
- » Soiul de grau Glosa va fi scos din productia Institutului Fundulea
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii