Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Soiul de grau Glosa va fi scos din productia Institutului Fundulea

de Clubagricultura.ro la 24 Iun. 2016

Tags: soiul de grau glosa, productie grau, productie samanta, suprafata grau


Soiul Glosa produs la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea va fi scos treptat din portofoliul de produse pentru a face loc altor soiuri imbunatatite. Decizia specialistilor de la Fundulea vine in contextul in care Glosa este unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti de grau, generand productii mari si rezistenta sporita la seceta.


”Glosa ramane intr-adevar soiul cu ponderea cea mai mare si in producerea de samanta adica anul trecut a ocupat 36 la suta din totalul pe care l-am produs. Intra pe piata si soiurile mai noi dar distanta intre procentele de producere a semintelor este inca foarte mare. Va creste cantitatea si pentru restul soiurilor dar o luam usor deocamdata pentru ca Glosa ramane liderul in continuare”, a explicat dr. ing. Gheorghe Ittu de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea, citat de Agrointeligenta.

Institutul Fundulea isi motiveaza decizia, argumentand faptul ca soiul Glosa a ocupat anul trecut 40% din suprafata cultivata cu grau a Romaniei. Aceasta uniformitate genetica pe o suprafata mare conduce la o vulnerabilitate, care poate provoca pierderi foarte mari.
”Soiul Glosa are aceasta constanta a productiei dar va trebui usor, usor sa il scoatem. Am mai acum noi un soi, Fundulea 29, care ajunsese si la 45 la suta din suprafata Romaniei ceea ce nu este in regula. De ce? Pentru ca pot aparea niste lucruri la un moment dat, boli daunatori, si daca ai uniformitate genetica pe o suprafata mare ai vulnerabilitate foarte mare si atunci se poate pierde mult”, a mai declarat spus Gheorghe Ittu.

Soiul Glosa este un soi precoce, asemanator sau putin mai precoce decat soiul Flamura 85. Are rezistenta buna la cadere, este rezistent la iernare si la seceta si arsita si are o rezistenta buna la incoltirea in spic. A depasit cu 13% productia soiului martor Flamura 85, in testarile multianuale in statiunile din reteaua ASAS. Sporul de productie s-a datorat, in principal, capacitatii sale de a forma lanuri mai dese. Soiul Glosa se caracterizeaza prin gluten tare, avand un indice de sedimentare asemanator soiurilor Dropia si Flamura 85, dar net superior soiului Fundulea 4. Continutul de proteine si volumul painii au fost, in medie, asemanatoare cu cele ale soiului Flamura 85.

Autor: Clubagricultura.ro



Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club