Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Suntem codasi la industrializarea laptelui: doar un sfert din productia interna este valorificata in fabrici

de Clubagricultura.ro la 12 Iun. 2015

Tags: lapte de vaca, productie de lapte, fermieri, lactate, branzeturi


Din productie de lapte anuala a Romaniei doar un sfert este industrializata, restul pana la 4.2 miliarde fiind folosita pentru consum propriu sau comercializata stradal. Acestea sunt cifrele vehiculate de Stephane Batoux, directorul general al Albalact, care trage astfel un semnal de alarma referitor la piata nefiscalizata a laptelui.


„Dintr-o productie de lapte de 4,2 miliarde de litri anual in Romania, doar un miliard de litri de lapte ajunge sa fie procesat si vandut controlat in magazine, iar restul este folosit pentru consumul domestic in gospodariile proprii ale taranilor sau vandut prin comertul de strada. Masuri de fiscalizare exista, dar sunt implementate mai greu. Ne dorim ca si scaderea TVA-ului sa poata combate aceasta piata nefiscalizata. Speram ca preturile mai mici la produsele lactate ambalate si controlate conform standardelor de siguranta alimentara sa-i incurajeze pe consumatori sa renunte la produsele cu provenienta necunoscuta cumparate din piete sau de pe strada", a spus directorul general al Albalact, citat de Agerpres.

Comisia Europeana a adoptat de curand un proiect de rezolutie aduca mai mult echilibru in lantul de aprovizionare, sa introduca instrumente mai bune impotriva perturbarilor pietei si sa ajute fermierii sa gaseasca noi piete de desfacere pentru produsele lor.

„Este un moment crucial pentru sectorul produselor lactate al UE. Sfarsitul cotelor a fost parte dintr-o schimbare pe termen lung pentru o politica mai orientata spre piata. Sectorul a trebuit sa faca fata unor noi provocari. La nivel global, ramane putin apetit pentru exporturile noastre in China la momentul acesta si nu se intrevede nici un final in ceea ce priveste embargoul rus. La ferma, cei care sunt in cautarea unei solutii de a extinde productia vor trebui sa faca acest lucru in mod durabil si sa investeasca in mod intelept. Dar, cea mai mare provocare, unica a producatorilor nostri de lactate este volatilitatea preturilor, iar aceasta problema va ramane in viitorul previzibil”, se arata in raportorul proiectului de rezolutie.

Cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 14.900 de tone (-6,9%) in trimestrul I 2015 fata de trimestrul I al anului trecut, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Produsele care au inregistrat cele mai mari cresteri ale productiei in trimestrul I 2015 fata de acelasi trimestru al anului trecut sunt: smantana de consum cu 2181 tone (+15,6%), unt cu 334 tone (+14,2%), lapte de consum cu 4540 tone (+7,1%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) cu 1849 tone (+4,1%), branzeturi, inclusiv cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (93,4% din productia totala de branzeturi) cu 174 tone (+1,1%).


Autor: Clubagricultura.ro



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Expertii nostri
Gabriel Ionita
Dragos Serban Valentin Teodor Macovei Denisa Anghel Viorel Cornel Oprea Agherghitei Toader
Video club