Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Tehnologia de cultivare a orzoaicei de toamna

de Clubagricultura.ro la 02 Oct. 2013

Tags: orzoaica de toamna, orzoaica, erbicide, combaterea bolilor si daunatorilor, boli foliare, recolta


Foarte bune premergatoare: leguminoasele anuale si perene, inul, rapita. Bune premergatoare: floarea soarelui si soiurile timpurii de soia si cartofi. Medii premergatoare: hibrizii timpurii de porumb, soiurile tarzii de cartofi.


Nu este recomandat sa se practice monocultura de orzoaica si nu se recomanda semanarea acestei culturi dupa porumb tratat cu erbicide triazinice in doze cu efect remanent.

Aratura se executa cu plugul in agregat cu scormonitori. Epoca executarii araturii este vara pana la 25 august in sud si in nord pana la 20 august, la o adancime de 20-25 cm. In cazul in care aratura se executa toamna aceasta trebuie finalizata pana la data de 20 septembrie in sud si 15 septembrie in nord, la o adancime de 20-22 cm.

Pregatirea patului germinativ se executa in preziua semanarii la o adancime de 4-7 cm.

Orzoaica de toamna se seamana la o distanta intre randuri de 12,5 cm, iar distanta intre boabe pe rand sa fie de 3-4 cm, este necesara o cantitate de 180-220 kg samanta/ha.

Epoca optima de semanat este sfarsitul lunii septembrie (25.IX) pana la inceputul lunii octombrie.

Asigurarea elementelor nutritive se face in functie de productia planificata si de aprovizionarea solului in elemente nutritive, astfel incat se ajung la doze de 90-110 kg azot; 90-100 kg fosfor; 60-80 kg potasiu pe un sol cu fertilitate medie.

Combaterea integrata a buruienilor se face prin respectarea rotatiei culturilor, a epocii si a densitatii la semanat. Cand se impune se pot face tratamente cu erbicide omologate in epoca optima, intre incheierea infratirii si formarea primului internod la orzoaica si buruienile sunt in faza de rozeta.

Pentru combaterea bolilor si a daunatorilor este indicat sa se foloseasca samanta tratata, iar la avertizare, se vor face tratamente impotriva afidelor, gandacului ghebos si balos, precum si a complexului de boli foliare.

Reoltarea se face cand boabele au o umiditate de 16-17%, daca se intarzie recoltatul se vor pierde cantitati insemnate de recolta prin scuturarea spicelor. Productia medie este cuprinsa intre 5000-7000 kg/ha.


Autor: Clubagricultura.ro



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club