Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Calitatea panificabila a unor soiuri de grau de toamna, in conditiile cultivarii in cadrul statiunii de cercetare Lovrin

de Valeriu Tabara la 20 Iul. 2011

Tags: soiuri de grau, grau panificabil, lovrin, statiunea de cercetare lovrin, culturi comparative de grau


In lucrare se prezinta si se analizeaza valorile indicilor de calitate panificabila ai unor soiuri de grau autohtone si straine obtinute intr-o cultura comparativa la S.C.D.A. Lovrin, in anul 2002.


Calitatea panificabila a soiurilor romanesti de grau de toamna a fost nejustificat pusa la indoiala de nenumarate ori dupa anul 1990. Grav este faptul ca, fara a avea calificarea si documenta- rea necesara, oameni cu responsabilitatea deciziilor in domeniul agriculturii au facut afirmatii publice defaimatoare la adresa soiurilor de grau si, implicit, asupra celor care le-au creat. Aceste afirmatii au adus mari deservicii productiei de grau romanesti si, implicit, au argumentat importurile de grau ca absolut nejustificate din punct de vedere tehnic.

S-a ajuns sa se afirme, fara documentare in domeniu, de catre cei mentionati mai sus si de catre cei implicati in impor- turile de grau, ca soiurile de grau realizate in Romania sunt furajere: - afirmatie in totalitate falsa, intrucat Programul de ameliorare si creare de soiuri de grau a avut ca obiectiv realizarea unor soiuri care sa aiba: capacitate mare de productie, calitate panificabila buna sau foarte buna, grad mare de adaptabilitate la mediu (toleranta si rezistenta la seceta si ger), toleranta si rezistenta buna la bolile cripto- gamice.

Fara a indeplini aceste conditii sau o parte din ele, soiurile de grau nu erau admise in cultura. in unele cazuri, soiurile de grau au fost mentinute si chiar extinse in cultura, in primul rand pentru ca au o calitate panificabila foarte buna (LOVRIN 34, DROPIA).

In Romania au existat si exista centre de ameliorare si creare de soiuri de grau, de mare prestigiu, in care colectivele de amelioratori din domeniu au fost si sunt conduse de cercetatori recunoscuti pe plan national si institutional (acad.dr. Nicolae N., Saulescu - I.C.D.A. Fundulea; dr.ing. Romulus Paraschivoiu - S.C.D.A. Lovrin, dr.ing. Vasile Botezan - S.C.D.A.Turda, dr.ing. Gh. Bunta - S.C.D.A. Oradea).

In Romania s-au creat soiuri valoroase de grau si in alte centre decat cele mentionate mai sus: S.C.D.A. Simnic, S.C.D.A. Suceava, S.C.D.A. Teleorman etc. Una dintre statiunile cu cea mai performanta activitate in domeniul crearii de soiuri valoroase de grau, cultivate in tara si strainatate, este S.C.D.A. Lovrin, unde au fost create si omologate soiurile Lovrin 10, Lovrin 13, Lovrin 26 (Montana), Lovrin 32, Lovrin 34, Lovrin 41, Delia, Alex, Romulus si Ciprian, deosebit de valoroase si apreciate atat pe plan national cat si la nivel international (soiul ALEX este unul dintre cele mai valoroase soiuri care se cultiva in Ungaria).

Pe langa soiurile create in statiune, la Lovrin se testeaza in culturi comparative, in fiecare an, un numar mare de soiuri autohtone si straine la care se urmaresc calitatea de productie, calitatea panificabila, gradul de adaptabilitate la conditiile de mediu, toleranta si rezistenta la numeroasele boli criptogamice pe care le are graul. in lucrarea de fata prezentam si analizam valorile indicilor de calitate panificabila ai unor soiuri de grau autohtone si straine. Rezultatele s-au obtinut intr-o cultura comparativa la S.C.D.A. Lovrin, in anul 2002 - cu conditii mediu favorabile pentru grau.

Analizele de calitate panificabila au fost realizate in laboratorul societatii VITAL S.A., din Carani. Societatea este specializata in productia de grau si producerea de faina destinata industriei de panificatie. in laborator a fost determinata, dintre insusirile fizice, doar masa hectolitrica (MH kg/hl), iar dintre cele chimice, continutul in gluten umed (GU [%]), indicele de cadere (FN [s]), gluten index (GI [%]).

Alaturi de acesti indici mai exista si altii, precum sticlozitatea, continutul de proteina, indicele de deformare, impuritatile, umiditatea, prezenta agentilor patogeni pe boabe, frecventa si intensitatea atacului la boabe al unor insecte precum Plosnita cerealelor (Eurigaster spp.).

Analiza indicilor de calitate a unor soiuri de grau in conditiile de la Lovrin evidentiaza valoarea panificabila a acestor soiuri. Se remarca si faptul ca, in conditiile de la S.C.D.A. Lovrin, sub aspect calitativ, soiurile de grau autohtone se situeaza peste valorile de panificatie ale soiurilor straine cultivate pe suprafete semnificative in Romania.

Masa hectolitrica (MH [kg/hl]) a graului destinat panificatiei conform cerintelor trebuie sa fie de peste 75 kg/hl si se considera foarte buna atunci cand MH este de peste 78 kg/hl. Analiza valorilor MH obtinute la Lovrin pentrua cele 19 soiuri de grau evidentiaza faptul ca doar doua soiuri din cele studiate au valoarea MH sub 80 kg/hl (GK OTHOLOM - 77,8 kg/hl si NOVISAD 7000 - 79,7 kg/hl).

Valorile MH de peste 80 kg/hl chiar de 83 kg/hl, arata ca, in conditii climatice normale, soiurile de grau analizate au o capacitate foarte buna de umplere a boabelor. Indicele de cadere (FN - falling number) caracterizeaza activitatea amidonului din bobul de grau, data de activitatea alfa-amilozei, care influenteaza calitatea graului folosit in panificatie. Valoarea optima pentru graul de panificatie se incadreaza intre 180 si 260 s.

Granele cu valori ale Indicelui de cadere (FN) de peste 300 s sunt satisfacatoare, iar cele cu valori sub 160 s au o valoare panificabila nesatisfacatoare. Sub aspectul valorilor indicelui de cadere, 17 soiuri au indicele de cadere de peste 300 s, unul de 282 s, iar unul (Ciprian), peste 400 s.

Soiurile de grau analizate, desi au valori mari ale indicelui de cadere, pot fi folosite ca grane ameliorate datorita valorilor mari ale indicelui de cadere, care indica o valoare redusa a alfa-amilozei. Continutul in gluten umed [GU%] al soiurilor studiate ne arata ca acestea au, din acest punct de vedere, o calitate panificabila foarte buna. Cu mici exceptii, continutul in gluten umed al boabelor soiurilor analizate se incadreaza in grupa celor ā€˛foarte bune" pentru panificatie. Doar cinci soiuri dintre cele 19 au continutul in gluten sub 28%, dar mai mare de 26%: Alex-27,8%; Lovrin34-26,3%, Falnic-27,5% si GK Othalom- 27,03%.

Daca luam limita inferioara a continutului in gluten acceptat in panificatie (22%), constatam ca toate cele 19 soiuri cultivate in conditiile S.C.D.A. Lovrin se incadreaza in grupa soiurilor "foarte bune" pentru panificatie. Gluten indexul (GI [%]) este o masura (indicator) deosebit de importanta a aprecierii calitatii panificabile a soiurilor de grau.

Valorile acestui indicator pot varia intre 0 si 100%. Granele foarte bune pentru panificatie sunt considerate acelea ale caror valori GI sunt cuprinse intre 65 si 80%. Gluten indexul exprima calitatea proteinei pe care o contine bobul de grau si care este componenta esentiala a glutenului. Cu cateva exceptii, soiurile cultivate in conditiile de la S.C.D.A. Lovrin au valori ale GI foarte ridicate - unele cu mult peste 80% (ALEX-88%, CIPRIAN-86%, CRINA-89%, DELABRAD si FLAMURA 85 - 84%, FARMEC-93% si GRETI-82%).

Sunt si soiuri care au valori ale GI mult sub cele necesare graului destinat panificatiei: ROMULUS-50%, DOR- 41%, TURDA 2000-24%, GK GOBE-58%, NOVISAD 7000-51%, EUROPA-50% si PARTIZANKA-47%. Prin analiza rezultatelor se observa ca soiurile de grau romanesti (ALEX, LOVRIN 34, CIPRIAN - create la Lovrin; DROPIA, DELABRAD, FLAMURA 85, FARMEC, FALNIC, GRETI - create la I.C.D.A. Fundulea) sunt net superioare celor importate, din punct de vedere al calitatii panificabile.

CONCLUZII

1. Se poate spune ca nu soiurile de grau cultivate in Romania - chiar cele autohtone - sunt cauza calitatii necorespunzatoare a graului pentru panificatie.
2. Altele sunt cauzele acestui fapt, si anume: tehnologiile de cultivare necorespunzatoare cerintelor graului, recoltarea la un moment nepotrivit, depozitarea, pastrarea si manipularea necorespunzatoare a productiei, care diminueaza calitatea panificabila a graului.



Autor: Valeriu Tabara



Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Expertii nostri
Macovei Denisa
Constantin Vlad Anghel Viorel Gabriel Ionita Agherghitei Toader Valentin Teodor Cornel Oprea
Video club