Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Tehnologia de cultivare a nautului

de Clubagricultura.ro la 18 Mar. 2013

Tags: cultura de naut, naut, cultura nautului


Nautul (Cicer arietinum) are o deosebita importanta in industria alimentara prin compozitia sa bogata in proteine, saruri minerale si vitamina B. Se consuma atat pastaile verzi, preparate ca supe sau diverse mancaruri, dar se consuma si boabele care sunt un inlocuitor excelent pentru cafea.


Avand un continut ridicat de proteine, nautul poate fi consumat si ca inlocuitor pentru soia (avand un gust mai placut decat soia) si carne.
Pe langa calitatea nutritiva, aceasta planta are si calitati terapeutice; apa de naut obtinuta prin strecurarea boabelor combate raceala, ofera o stare de vitalitate, mareste potenta, etc.

Zonele favorabile din tara noastra pentru cultura nautului, sunt cele de stepa din sudul si sud-estul tarii (Constanta, Tulcea, Calarasi, Braila, Ialomita, Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj). Nautul are nevoie de umiditate moderata si in acelasi timp, de caldura si lumina pentru a se dezvolta in conditii normale. Este o planta rezistenta la seceta.

Solurile recomandata pentru cultura de naut sunt cele cu textura mijlocie, luto-nisipoase, care sunt permeabile si se incalzesc usor. Sunt contraindicate solurile argiloase, grele, cu pericol de stagnare a apei.

In cadrul rotatiei culturii, bune premergatoare pentru aceasta cultura sunt cerealele paioase sau prasitoare care lasa terenul curat. Trebuie evitate ca premergatoare culturile care au fost tratate cu triazine, precum si culturile de leguminoase. Este recomandat ca nautul sa revina pe aceeasi suprafata nu mai devreme de trei ani.

Aplicarea ingrasamintelor cu fosfor se face in functie de continutul de fosfor din sol si de plantele premergatore astfel fiind necesara o doza de 40-60 kg fosfor/ha.

Ingrasamintele cu azot se aplica in doze de 30-50 kg N/ha la semanat sau la prima prasila mecanica. Pentru a imbunatati nutritia cu azot si sporirea recoltei se recomanda inocularea semintelor.

Aratul se efectueaza in toamna la adancimea de 22-25 cm. Este recomandat ca discuitul sa se faca inca din toamna in vederea nivelarii terenului si distrugerea buruienilor care apar. In acest fel, primavara se vor efectua mai putine lucrari la sol; astfel se evita tasarea solului si pierderile importante de apa din acesta. In primavara, imediat ce solul permtie, se trece cu combinatorul; concomitent se incorporeaza in sol si erbicidele preemergente.

Epoca de semanat este atunci cand in sol este o temperatura de 4⁰C cu tendinte de incalzire la o adancime de 4-6 cm. Densitatea de semanat este de 40-45 b.g/mp, distanta dintre randuri depinde de schema de semanat, astfel:
- In bezi de cate trei randuri, cu distanta intre randuri de 45 cm, respectiv 70 cm intre benzi;
- In randuri echidistante, la 50 cm intre randuri.

Combaterea chimica a buruienilor se face prin aplicarea erbicidelor imediat dupa semanat cu erbicide preemergente, iar in timpul vegetatiei se pot folosi postemergente.

Pentru prevenirea bolilor cu transmitere prin sol se recomanda respectarea rotatiei culturilor si tratarea semintelor. In timpul vegetatiei, pentru combaterea bolilor, dintre care cea mai periculoasa este antracnoza, se aplica trei tratamente cu fungicide specifice.

Dintre daunatori, cel mai important pentru cultura de naut este musca miniera (Liriomyza cicerina). Pagubele sunt produse de larve care fac galerii in frunzele de naut, care in final se usuca si cad. Pentru combaterea chimica se pot administra tratamente cu CARBETOX 37 CE sau SINORATOX 35 CE (2,5-3 l p.c./ha), in 2-3 tratamente.

Recoltarea se face mecanizat cand toate pastaile au ajuns la maturitatea deplina. In cazul in care maturizarea este neuniforma se recomanda treieratul in doua faze: prima faza se taie plantele si se lasa pe teren pana cand s-au uscat complet iar apoi se vine cu combina.


Autor: Clubagricultura.ro



Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club