Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Gunoiul de grajd. Mod de pastrare si aplicare

de Clubagricultura.ro la 08 Iul. 2013

Tags: ingrasamant, gunoi de grajd, grajd, fermentarea gunoiului de grajd


Cu totii stim efectele benefice ale gunoiului de grajd ca si ingrasamant, insa nu il putem aplica oricum, ci trebuie indeplinite cateva reguli de baza.


Gunoiul de grajd este un amestec alcatuit din dejectiile consistente si lichide ale animalelor domestic si din asternut. El este considerat un ingrasamant complet, deoarece contine majoritatea elementelor nutritive necesare plantelor, ca: azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, bor, mangan, zinc, cupru, etc.

Cu toate acestea, pentru a satisface nevoile plantelor nu este de ajuns sa aplicam doar gunoi de grajd fapt ce necesita aplicarea in completare, ci si a ingrasamintelor chimice. Efectul gunoiului de grajd se resimte si la culturile care urmeaza in anul al 2 -lea, al 3 -lea si chiar al 4 -lea de la aplicare.

Gunoiul de grajd nu poate folosit in stare proaspata in culturile de camp, deoarece acesta fiind paios infoiaza pamantul si favorizeaza pierderea umezelii din sol. Varianta proaspata a gunoiului de grajd este folosita mai ales la infiintarea rasadnitelor, a paturilor calde si poate fi uneori utilizat si la culturile de camp pe solurile argiloase grele sau luto-argiloase irigate.

Gunoiul de grajd devine un bun ingrasamant atunci cand dupa scoaterea din grajd el este depozitat in mod rational pentru a suferi o anumita fermentare.

In principiu se deosebesc patru procedee de colectare a gunoiului de grajd:

- Impreuna cu asternutul;
- Separate dejectiile solide si separate cele lichide;
- Spalarea dejectiilor din grajd cu apa;
- Pe asternut permanent.

Fermentarea gunoiului de grajd se face in platform asezata la circa 50-200 de m departare de locuinte si fantanile cu apa potabila si la cel putin 15 m fata de grajd.

Asezarea gunoiului in platform prezinta o deosebita importanta pentru calitatea materialului ce se obtine din punct de vedere al valorii fertilizante. Fermentarea este conditionata de umiditatea materialului, aeratie si temperatura.

Fermentarea se poate face prin mai multe metode:

- Fermentarea in gramezi asezate nesistemic (neuniform) - aceasta metoda nu este indicate deoarece se pierd substante nutritive;
- Fermentare prin asezare afanata;
- Fermentare prin asezare indesata;
- Fermentare sub picioarele animalelor.

Gunoiul de grajd se poate incorpora in sol in principiu in orice timp al anului, de preferat este sa se incorporeze in sol odata cu lucrarile de vara-toamna. Transportul la camp este bine sa se faca pe vreme racoroasa si noroasa.

Incorporarea gunoiului de grajd se face la 20-24 cm pe solurile nisipoase si la 16-20 cm pe solurile argiloase ca si in zonele cu umezeala suficienta.

In primul an este mai bine folosit de plantele cu o perioada lunga de vegetatie: cartof, canepa, sfecla, porumb, floarea soarelui, varza, castraveti si tomate.


Autor: Clubagricultura.ro



Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club