Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Cultura de fasole. Tehnologia de cultivare

de Clubagricultura.ro la 11 Feb. 2013

Tags: fasole, cultura de fasole, ingrasaminte cu azot, semanat, daunatori fasole


Cu totii stim importanta deosebita a fasolei in alimentatia omului. Boabele de fasole sunt o sursa de hrana, sanatoasa si bogata in proteine. Vrejii si pastaile de fasole, ca si in cazul mazarii, sunt un furaj foarte bun, mai ales pentru oi. In cadrul rotatiilor culturii aceasta planta este foarte buna premergatoare pentru cereale.


Zonele favorabile culturilor de fasole sunt cele din sudul si sud-estul tarii. Solurile cele mai indicate pentru fasole sunt cele cu un ph cuprins intre 6.5 si 7.5

In functie de zonarea culturii se aleg si soiurile, de exemplu pentru zonele de stepa cu atac frecvent de bacterioze se aleg soiuri cu rezistenta genetica la bacterioze.

Ingrasamintele organice se recomanda a fi aplicate la culturile premergatoare si nu direct la cultura de fasole.

Fosforul trebuie aplicat cat mai uniform si incorporat in sol sub aratura, iar cele complexe pot fi aplicate primavara si incorporate in sol prin lucrarile patului germinativ.

Ingrasamintele cu potasiu se aplica in doze de 40-60 kg/ha, se aplica concomitent cu cele fosfatice pe solurile cu un continut de potasiu sub 14mg K₂O/100g sol si pe care nu a fost administrat gunoi de grajd anterior.

Daca semintele se trateaza cu Nitragin, ingrasamintele cu azot se vor aplica in timpul vegetatiei inainte de inflorit , in doza de 30-50 kg/ha.

Lucrarile solului sunt identice cu cel de la cultura de soia.
Aratura se face toamna la o adancime de 22-25 cm, sa se asigura incorporarea in sol a resturilor vegetale.

Nivelarea terenului este o lucrarea obligatorie la cultura de fasole. Se face dupa recoltarea culturii premergatoare, pe teren uscat, prin afanarea terenului cu grapa cu discuri si nivelatorul.

Pregatirea patului germinativ se realizeaza de obicei prin doua lucrari. Prima lucrare se realizeaza cu discul in agregat cu grapa cu colti si o bara nivelatoare, iar a doua lucrare se face cu combinatorul. Prin aceste lucrari se urmareaste afanarea solului pe o adancime de 6-7 cm.

Epoca optima de semanat este atunci cand in sol sunt temperaturi de peste 10⁰C incepand cu a doua jumatate a lunii aprilie pana la jumatatea lunii iulie, pentru culturile succesive.

Densitatea la semanat se alege in functie de germinatia semintelor si pierderile de plante in perioada de vegetatie (atac de boli, pierderi la prasit…), astfel incat sa se asigure la recoltare o densitate de 300-350 mii plante/ha pentru culturile neirigate si 400-500 mii plante/ha pentru culturile irigate.

Pentru distanta dintre randuri se recomanda folosirea, de la caz la caz, a uneia dintre schemele de semanat:

1. In benzi, de cate 3 randuri la 45 cm respectiv 70 cm intre benzi;
2. In randuri echidistante la 50 cm intre randuri;
3. Cultura irigata prin brazde se va semana in benzi a cate 3 randuri la 45 cm respectiv 80 cm intre benzi, interval care sa deschida brazdele de udare.

Combaterea burienilor cu ajutorul unor erbicide adecvate, la care se asociaza lucrari mecanice si manual, urmareste realizarea unor lanuri curate de buruieni, situatie ceruta de cresterea lenta a plantelor in primele faze dupa rasarire.

Pe cale chimica combaterea buruienilor se poate face preemergent cu un erbicid cum ar fi Dual Gold 960EC (1-1.5 l/ha) in cazul buruienilor monocotiledonate si unele dicotiledonate. Postemergent se poate folosi Butoxone M40 in doze de 2.5-3 l/ha, cand plantele de cultura au 2-3 frunze formate.

Pentru a preveni transmiterea prin sol si resturi vegetale a unor patogeni specifici culturii se recomanda a se respecta cu strictete rotatia culturilor, epoca si densitatea de semanat, folosirea de seminte sanatoase.

Dintre daunatori, cel mai periculos este gargarita fasolei. Cand atacul a fost semnalat, este obligatorie tratarea intregii recolte obtinute imediat dupa treierat. Una dintre metode este gazarea recoltei in spatii inchise timp de 48 de ore cu sulfura de carbon.

Recoltarea se face cand aproximativ 75% dintre pastai s-au maturizat. Recoltarea poate fi mecanica sau manuala. Umiditatea optima de pastrare a boabelor este de 14%.



Autor: Clubagricultura.ro



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
0 comentarii




 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club