Comunica
experienta Clubagricultura.ro
Email RSS Facebook

Intretinerea culturilor de legume

de Clubagricultura.ro la 20 Mai. 2013

Tags: legume, combaterea buruienilor, culturile de legume, vinete, ardei, mazare


Voi prezenta astazi, in urmatoarele randuri, principalele lucrari de ingrijire in cultura de legume.

Lucrari de ingrijire cu caracter general:

Combaterea crustei - se efectueaza prin prasit, mulcit, fertilizare rationala si irigare in mod corespunzator. Prasitul trebuie executat inainte ce se formeaza crusta, inainte de a se intari prea mult si cand solul este reavan.

Verificarea si completarea golurilor - se face imediat ce apar, cu seminte umectate si chiar preincoltite sau cu rasaduri din acelasi soi sau hybrid. Rasadul trebuie sa fie de aceeasi varsta, viguros si sanatos.

Combaterea buruienilor - in culturile de legume se creeaza un mediu perfect pentru aparitia buruienilor deoarece aici se dau cantitati mai de apa si ingrasaminte si de aceea trebuie sa luam masuri de combatere a buruienilor pentru o recolta buna si profitabila.

Marea majoritate a buruienilor care invadeaza culturile de camp si plantatiile viticole si pomicole se regasesc si pe terenurile cultivate cu legume, ca de exemplu: Iarba barboasa, mohor, mustar salbatic, troscotel, stir, spanac salbatic, etc.

Pagubele pe care le produc buruienile sunt foarte mari, numai 15 % din buruienile ce apar intr-o cultura pot produce pagube de peste 60%. De aceea este necesar sa se stabileasca un program de distrugere a buruienilor in totalitate din culturile de legume.

Combaterea eficace se poate face printr-un sistem rational de masuri de combatere integrata, din care cele mai importante sunt:

- Practicarea unei rotatii rationale a culturilor;
- Un sistem rational de lucrari ale solului;
- Folosirea de rasaduri viguroase sau de seminte de calitate care sa permita un avans in vegetatie;
- Lucrari de ingrijire a culturilor;
- Folosirea erbicidelor.

Nr. Crt. Cultura Prasit mecanic Prasit manual Erbicidare
1. Tomate timpurii si de vara 3-4 prasile (pana la instalarea spalierului) 2-3 a) Monocotiledonate: Treflan 24 EC sau Triflurom (5l/ha) inainte de plantare cu incorporare la 8-10 cm
b) Mono si dicotiledonate: Dual 500 EC +Sencor 70 WP (3l/ha + 0.3 kg/ha) inainte de plantare fara incorporare insol.
2. Tomate prin rasad nepalisate, cultura succesiva si dubla 2-3 2-3 Mono si dicotiledonate: Dual 500 EC +Sencor 70 WP (3l/ha + 0.3 kg/ha) inainte de plantare fara incorporare insol.
3. Ardei 2-4 3 a) Monocotiledonate: Treflan 24 EC sau Triflurom (4l/ha) inainte de plantare cu incorporare la 8-10 cm;
b) monocotiledonate din rizomi: Fusilade S (1,5 l/ha) cand buruienile au 5-6 cm inaltime.
4. Vinete 2-3 3-4 a) Monocotiledonate: Balan 18 EC sau Benefex 18 EC (8l/ha) cu 6-8 zile inainte de infiintarea culturii cu incorporare la 8-10 cm in sol;
b) monocotiledonate din rizomi: Fusilade S (1,5 l/ha) cand buruienile au 5-6 cm inaltime.
5. Mazare pastai     a) Monocotiledonate: Treflan 24 EC sau Triflurom (4l/ha) inainte de plantare cu incorporare la 8-10 cm;
b) Dicotiledonate: Prometrin 3 kg/ha – imediat dupa semanat.
6. Morcov 2-3 2-3 a) Monocotiledonate: Treflan 24 EC sau Triflurom (3l/ha) inainte de plantare cu incorporare la 8-10 cm;
b) monocotiledonate din rizomi: Fusilade S (1,5 l/ha) cand buruienile au 5-6 cm inaltime.
c) Dicotiledonate: Prometrin 3 kg/ha – imediat dupa semanat.
7. Castraveti 2-3 1-2 a) Monocotiledonate: Balan 18 EC sau Benefex 18 EC (8l/ha) cu 6-8 zile inainte de infiintarea culturii cu incorporare la 8-10 cm in sol;
b) monocotiledonate din rizomi: Fusilade S (1,5 l/ha) cand buruienile au 5-6 cm inaltime.
 
8. Varza si conopida 2-3 2 a) Monocotiledonate: Treflan 24 EC sau Triflurom (4l/ha) inainte de plantare cu incorporare la 8-10 cm;
b) Dicotiledonate: Semeron 25 WP (2kg/ha) la 2-3 saptamani dupa plantare.
9. Pepeni galbeni si verzi 3 2-3 Monocotiledonate: Balan 18 EC sau Benefex 18 EC (8l/ha) cu 6-8 zile inainte de infiintarea culturii cu incorporare la 8-10 cm in sol;
 
 
 
Irigarea culturilor


Nr. Crt Cultura Numar de udari Norma de udare mc/ha
Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie
1. Tomate timpurii 1 2-3 2-3 2 - - - 300-350
2. Tomate vara-toamna - 2 2 2-3 2 1-2 1 300-350
3. Ardei gras, gogosar lung   2 3 3 1-2 1 - 350-400
4. Vinete - 2 3 3 2-3 1-2 - 400
5. Mazare de gradina 1 1 1 - - - - 300
6. Morcov in ogor 1 2 1 1 1 - - 300-350
7. Castraveti in ogor - 1 1-2 2 - - - 300
8. Pepeni galbeni - 1 1 1-2 - - - 300
9. Pepeni verzi - 1 1 1-2 - - - 300
10. Varza timpurie 1 1 2 - - - - 300-400
11. Varza de vara 1 2 1-2 1 - - - 300-400
12. Varza de toamna - - - 2 2-3 2 1 400
13. Conopida timpurie 1 1-2 2 - - - - 400
14. Conopida de toamna - - - 2 2-3 2 1 400
 


Autor: Clubagricultura.ro



Articole conexe:

Ultima ora:





Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Abonare newsletter Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Comentarii
1 comentarii




serban 2013-05-21 23:35:29

benefex - retras de pe piata din 2004treflan - retras de pe piata din 2003balan - retras din 2003etcNu mai recomandati produse care nu se mai folosesc de ani de azile in agricultura


 
Sectiuni
  • Actualitate
  • agroturism
  • Boli si daunatori
  • Cultura mare
  • Culturi de camp
  • Fonduri europene
  • Legislatie agricola
  • Legumicultura
  • Meteo
  • Plante medicinale
  • Pomicultura
  • Preturi inputuri agricultura
  • Remedii naturiste
  • Sere si solarii
  • Subventii
  • Tehnologii agricole
  • Tratamente fitosanitare
  • Viticultura
  • Zootehnie
  • Hobby gradinarit
Video club