Clubagricultura.ro » Pomicultura
» Romania va beneficia de un proiect de reconversie a plantatiilor pomicole
Romania va beneficia de un proiect de reconversie a plantatiilor pomicole
de Clubagricultura.ro la 27 Iun. 2012 |
Tags: reconversie pomicultura, subventii pomi, subventii livezi, fonduri europene pomicultura, fonduri europene infiintare livezi
Din anul 2014, Romania va beneficia de un program european de reconversie in pomicultura.
“Circa un milion de euro va fi alocat pe timp de sapte ani pentru aceasta”, a anuntat la Iasi presedintele Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, Adrian Radulescu. Declaratia a fost facuta in cadrul workshop-ului “Ciresul, visinul si nucul - sanse certe pentru viitor”, organizat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP), din Iasi.
La acest eveniment au venit cei mai importanti pomicultori din Romania, dar si reprezentanti ai mediului academic si universitar, ai unor institute si statiuni de cercetare in domeniul horticulturii din Romania si din Republica Moldova, ai Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor din Romania, ai unor institutii agricole si societati comerciale cu profil pomicol, intre care si Ceris Bac, Fructex si Pomaltoi, din Bacau.
Participantii s-au intilnit, astfel, si cu academicianul Valeriu Cotea, cu prof. dr. Nicolae Stefan, presedintele Sectiei de Horticultura a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), cu prof. Mihai Nicolescu, vicepresedintele ASAS, si cu prof. univ. dr. Gheorghe Glaman, vicepresedintele Sectiei de Horticultura a ASAS si presedintele Societatii Romane a Horticultorilor.
“Ne-am propus sa ne intilnim cu cei care fac cu adevarat pomicultura in Romania, pentru ca statiunea noastra lucreaza pentru acesti oameni, pentru societatile si institutiile pe care le reprezinta, pentru care incercam sa aducem noi soiuri si alte noutati in domeniul pomiculturii. Avem peste 30 de firme private partenere, care au in administrare suprafete de livezi intre zece si 600 de hectare”, a spus directorul SCDP Iasi, dr. ing. Gelu Corneanu
In workshop au fost prezentate parteneriatul stiintific si tehnologic de stimulare integrata a dezvoltarii culturii ciresului si visinului la nivel european (dr. ing. Sergiu Budar, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti) si soiurile noi de cires create la SCDP Iasi (drd. ing. Elena Iurea) si s-au facut citeva consideratii asupra productiei inbtegrate a productiei pomicole (Florin Lazar, director de vinzari al companiei Naturevo).
De asemenea, s-a vorbit despre tehnologiile ecologice de exploatare a parterului inierbat din plantatiile de nuc pentru cresterea in stabulatie libera a ovinelor pentru carne, in baza unui proiect aplicat la SCDP Iasi si prezentat de Gelul Corneanu si dr. ing. Sorina Sarbu.
Autor: Clubagricultura.ro
Ultima ora:
- » Noi reglementari in Legea Pomiculturii. Vezi cum se obtine autorizatia de plantare
- » Recolta de mere, redusa din cauza vremii capricioase
- » Pomicultura romaneasca are nevoie de sprijin financiar
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Clubagricultura.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Comentarii
0 comentarii